Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Skrev ut alarmerande mängder narkotika – riskerar prövotid

Publicerad: 6 oktober 2008, 11:11

En av patienterna fick 70 tabletter per dag mot oro och värk. Nu riskerar läkaren tre års prövotid.


En läkare i Stockholm har under tio års tid skrivit ut alarmerande mängder narkotikaklassade läkemedel till sina patienter.

Det konstaterar Socialstyrelsen när den nu rekommenderar att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd drar in läkarens rätt att skriva ut narkotiska preparat. Läkaren kan även få tre års prövotid.

Socialstyrelsens granskning gäller främst tre patienter. Mellan december 2007 och april 2008 har de fått läkemedel motsvarande en daglig dos på 38, 53 respektive 70 tabletter var.

Bland annat har läkaren skrivit ut Sobril och Stesolid, medicin som används för att lugna patienten och för att dämpa ångest och smärta.

 Socialstyrelsen har sett att läkaren missbrukat sin förskrivningsrätt sedan 1998 och konstaterar att ordinationerna överskrider rekommendationer för maximalt intag.

Därmed slår Socialstyrelsen fast att patienterna inte fått god vård enligt vad som stämmer överens med vetenskap och beprövad erfarenhet.

 Läkaren ska även ha skrivit ut sömnmedel till sig själv utan att föra journal om detta. Det ska även saknas ordentliga journalanteckningar om patienterna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev