Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Skyddshandskar blir polissak<BR>efter anmälan från läkare

Publicerad: 26 april 2010, 08:57

En grupp läkare inom rättspsykiatrin polisanmäler sig själva i protest mot Socialstyrelsens påståenden om att de tvingar patienter att bära skyddshandskar som bestraffning.


Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall har använt en särskild sorts skyddshandskar på vissa patienter. Enligt läkarna har det visat sig vara en effektiv metod för att hindra dem från att skada sig själva.

– Med skyddshandskar kan patienten fortfarande vara ute på avdelningen och på så sätt socialiseras. När vi tvingas spänna fast patienterna så innebär det i praktiken att behandlingen kommer att ta längre tid, säger verksamhetschefen Erik Söderberg till Sundsvalls Tidning.

Socialstyrelsen har en annan inställning och förbjöd skyddshandskar förra året. Enligt myndighetens beslut har rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall använt metoden för att bestraffa patienter.

De berörda läkarna känner sig kränkta av anklagelsen och har försökt få Socialstyrelsen att ändra sin formulering. Eftersom det har misslyckats väljer de nu att polisanmäla sig själva för att förhoppningsvis bli rentvådda i en rättslig utredning.

”Socialstyrelsens agerande i detta fall har utan tvekan inneburit skador för oss, och sannolikt också för våra patienter, som i dag är svåra att överblicka. Det olyckliga ordvalet har förstås sänt ett tydligt budskap till patienter, deras anhöriga, och de vårdgivare som anlitar oss, att hos oss kan de förvänta sig en vård präglad av tvång i bestraffningssyfte”, skriver Erik Söderberg och fem överläkare i en debattartikel i Sundsvalls Tidning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev