Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Slarvig rapportering skapar osäkerhet om tvångsvårdade

Publicerad: 28 maj 2009, 14:39

Socialstyrelsen kräver att landets psykiatriska kliniker lämnar in uppgifter på hur många personer som tvångsvårdas. Trots kravet slarvas det på många håll med inrapporteringen.


Inte ens hälften av landets psykiatriska klinker har lämnat in uppgifter på hur många som tvångsvårdas varje år samt vilken behandling dessa patienter får. Detta har fått Balans, en patient- och anhörigförening för psykiskt sjuka, att reagera.

– Att Socialstyrelsen inte har en överblick ens över hur många som finns i tvångsvård är slapphänt av en tillsynsmyndighet. Det visar hur vi värderar dem som är psykiskt sjuka, säger Tomas Kindström, ordförande i Balans, till Sveriges Radio.

Beslut om tvångsvård tas när läkare bedömer att en människa lider av en allvarlig psykisk störning och inte fungerar i samhället. Läkaren tar då över personens rätt att bestämma över sig själv. Beslutet kan gälla i upp till fyra veckor.

Från årsskiftet har Socialstyrelsen ändrat sina statistikrutiner efter ett regeringsbeslut. De nya rapporterna som klinikerna ska lämna in är betydligt mer omfattande, med detaljer om behandling och diagnoser, än de som förr krävdes.

Anders Printz är chef för Socialstyrelsens utvecklingsstöd inom psykiatrin. Han anser att åtgärder måste vidtas för att man ska få in statistiken. Den första rapporten skulle ha varit hos Socialstyrelsen senast i april, men inte ens hälften har kommit in, något som Anders Printz inte är nöjd med.

– Socialstyrelsen måste vara tydligare på flera punkter, bland annat när det gäller inrapporteringsskyldigheten, menar han.

Emma Björkenstam är en av dem som sammanställer statistiken på Socialstyrelsen. Hon tror inte att en påtryckning kommer att hjälpa utan att det måste komma en lagstiftning om sanktioner mot de kliniker som inte rapporterar in uppgifterna.

– Det räcker inte med att det finns en föreskrift och en förordning, säger hon.

Relaterat material

Tvångsvård måste utvecklas

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev