Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Slimmad personalstyrka medför psykisk ohälsa i landstingen

Publicerad: 16 juni 2011, 12:01

En neddragning av antalet anställda leder till ökad sjukskrivning för psykisk ohälsa – men först efter lång tid. Den slutsatsen drar svenska forskare av en studie på landstingsanställda.
(Ny version 17/6, kl 10:23)


Under 1990-talets ekonomiska kris minskade många landsting antalet anställda. Hur påverkade det sjukfrånvaron för exempelvis utmattningssyndrom och depression hos dem som jobbade kvar?

I en registerstudie på 130 000 anställda i 17 svenska landsting har Anna Bryngelson, forskarstuderande i epidemiologi vid Karolinska institutet, och hennes medarbetare, tittat närmare på just detta.

I studien jämförde forskarna landstingens personalstatistik för åren 1993-1997 med data i försäkringsbolaget AFA: s register över sjukskrivningsperioder för psykiatriska diagnoser på tre månader eller mer under åren 1998-2002.

Resultaten visar att en personalminskning med 1 procent hade ett samband med 9 procents ökad sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa.

Samma trend sågs för alla åldersgrupper och för både män och kvinnor. Sambandet var dock bara statistiskt signifikant för kvinnor och medelålders personer.

 Resultaten visar också att effekten av neddragningarna syntes i statistiken först efter fem år.

Studien publiceras i tidskriften Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Läs abstract:

Journal of Occupational and Environmental Medicine, publicerad online 10 juni 2011

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News