tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Socialstyrelsen avvisar forskarkritik mot riktlinjer

Publicerad: 16 januari 2017, 07:41

Foto: Thinkstock

Socialstyrelsen får skarp kritik för att den förminskar betydelsen av psykoterapi i sitt förslag till nya nationella riktlinjer för behandling av depression och ångest. Men myndigheten försvarar utkastet.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Sjutton nordiska psykoterapiforskare ställer sig i en debattartikel i DN kritiska till Socialstyrelsens nya riktlinjer som de menar skulle ge sämre vård och kosta mer. De skriver att riktlinjerna skiljer sig markant från aktuella riktlinjer i våra grannländer, och att forskning tolkats fel i förslaget.

Kritiken handlar bland annat om att Socialstyrelsen, för behandling av personer med allvarlig depression, endast rekommenderar biologiska behandlingar som antidepressiva läkemedel och elbehandling, så kallad ETC. I riktlinjerna står det inget om psykoterapi.

Myndigheten lyfter även fram KBT som den bästa psykologiska behandlingen för de flesta diagnoser, något forskarna ifrågasätter. I våra grannländer rekommenderas inte KBT framför någon annan metod.

”Det är riktigt att KBT är en effektiv metod för dessa tillstånd men för depression och sannolikt för flera ångesttillstånd är både psykodynamisk psykoterapi (PDT) och interpersonell terapi (IPT) lika bra”, skriver de.

Socialstyrelsen avvisar kritiken och vill inte gå med på debattörernas förslag att utomstående forskare ”med internationella och aktuella perspektiv på forskningsläget” ska få i uppdrag att omarbeta riktlinjerna. Ett 60-tal externa forskare och kliniker har redan varit med i arbetet, säger Arvid Widenlou Nordmark, enhetschef på Socialstyrelsen, till Sveriges Radio Ekot.

– Det är inte så att Socialstyrelsen gör det själv, utan det är med hjälp av och tack vare högt ansedda forskare runt om i Sverige som vi tagit fram förslaget.

Riktlinjerna, som är tänkta att börja gälla i höst, är nu ute på en remissrunda och om nya frågeställningar dyker upp kan Socialstyrelsen komma att ta in ny kompetens.

– Men min bild är att vi hittills har haft en god spridning av expertis och kunskap, säger Arvid Widenlou Nordmark.

Relaterat material

Magnetströmmar kan bota depression

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev