Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Socialstyrelsen kartlägger våldsideologier i vården

Publicerad: 14 augusti 2017, 12:36

Under hösten samlar myndigheten in vårdens erfarenheter av våldsbejakande extremism.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenAkutsjukvård

– Inom psykiatrin finns det vissa beröringspunkter, men i övrigt väldigt lite, säger Helena Norling Rydin, utredare vid Socialstyrelsens avdelning för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården, till Dagens Medicin.

Redan innan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i april hade Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att se hur vårdens erfarenheter av personer med anknytning till våldsbejakande extremism såg ut.

I slutet av augusti går därför myndigheten ut med en enkät till landets samtliga vuxenpsykiatriska kliniker, barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar och somatiska akutkliniker. Även de vårdcentraler som ligger i kommuner som har erfarenhet av våldsbejakande extremism samt vårdcentraler i de kommuner som har mer än 100 000 invånare kommer att få enkäten.

Före sommaren gick Socialstyrelsen ut med en liknande enkät via Nätverket mot våldsbejakande extremism och utfallet av den enkäten visar att kommuner och länsstyrelser har ett mycket sparsamt samarbete med vården i frågan om våldsbejakande extremism.

Helena Norling Rydin understryker att det inom begreppet våldsbejakande extremism ryms både vänster- och högerextremism samt islamism.

– Vi tror inte att hälso- och sjukvården har en jätteuttalad erfarenhet, säger Helena Norling Rydin och lägger till att myndighetens fortsatta arbete med frågan beror på utfallet i enkäten.

Projektet ska slutrapporteras i maj 2018 som en del av ett större projekt som även berör socialtjänsternas arbete med våldsbejakande extremism.

Exempel på enkätfrågor

■ Har det hänt att ni har mött eller behandlat personer där ni misstänker att de har varit, eller riskerar bli, involverade i våldsbejakande extremism?
■ Vilken sorts extremism har det rört sig om?
■ Finns det personer som uppger att de vill lämna den extremistiska rörelsen?

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News