Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Socialstyrelsen kritiserar vårdinsatser mot självmord

Publicerad: 22 April 2010, 14:58

Vid mer än 60 procent av självmorden som begås inom sjukvården har personalen brustit.


Odiagnostiserad depression och vårdprogram som inte följs. Det är två av de brister som Socialstyrelsen funnit när man granskat samtliga lex Maria-anmälningar kring de självmord som sker under vård, eller i nära anslutning till att en person varit i kontakt med sjukvården.

Resultatet visar att en ökande andel av dem som begår självmord gör det inne på en avdelning. Från 2006 till 2007 ökade dessa självmord från 6 till 9 procent av det totala antalet självmord som anmäls enligt lex Maria.

– Hälso- och sjukvården måste bli bättre på att kontrollera avdelningarnas säkerhet och se över vårdrutinerna för självmordsbenägna patienter, säger Helena Silfverhielm, utredare vid Socialstyrelsen, enligt ett pressmeddelande.

Varje år begår cirka 1 100 svenskar självmord. 400 av dessa lex Maria-anmäls enligt den lag som säger att så ska ske om självmordet inträffar inom sjukvården eller inom fyra veckor efter vårdkontakt.

Av de självmord som Socialstyrelsen granskade begicks 67 procent av män och 33 procent av kvinnor. Mest självmordsbenägna var 41-50-åringar. De flesta självmorden inträffade i maj och vanligast var hängning, följt av förgiftning med läkemedel och att hoppa från en höjd.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev