Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Socialstyrelsen nekar undantag för beroende moder

Publicerad: 26 oktober 2015, 07:00

En kvinna nekas tillgång till den beroendevård som Socialstyrelsen vill göra möjlig om två månader.


Carl-Gustaf Olofsson, överläkare vid Skellefteå/södra Lapplands psykiatriska klinik, vädjar i ett mejl till Socialstyrelsen om dispens från myndighetens föreskrifter om läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiatberoende, laro.

Enligt föreskrifterna måste den som ska ingå i ett laro-program vara beroende av opiater, det vill säga heroin, opium eller morfin. Den patient Carl-Gustaf Olofsson vill ska få dispens har under de senaste åren endast missbrukat buprenorfin, en substans som klassas som en opioid, och uppfyller därför inte föreskriftens kriterier.

Patienten, som även är mor till ett spädbarn, och socialtjänsten är dock positiva till att hon får behandling. Men då hon inte är opiatberoende fick hon, enligt överläkaren, nyligen nej av landstingets intagningsgrupp. Han skriver:

”Hon blev dock så förtvivlad och desperat att hon inte står ut att vänta till i januari utan är på väg att ge upp och lämna bort sitt barn och börja droga.”

Socialstyrelsen har för avsikt att ändra sina laro-föreskrifter så att de även innefattar opioidberoende. Den ändringen är tänkt att träda i kraft vid årsskiftet.

Två dagar efter att vädjan skickats in i slutet av september meddelade Socialstyrelsen att det tyvärr inte är möjligt att medge undantag eller dispens.

– Jag kan inte påverka beslutet så det är bara att acceptera. Sedan har jag informerat patienten och det är bara att försöka härbärgera det så långt som det är möjligt, säger Carl-Gustaf Olofsson till Dagens Medicin.

Magnus Nydén är jurist vid Socialstyrelsens avdelning för regler och behörighet och den som handlägger ärendet.

Varför kan Socialstyrelsen inte medge ett undantag?

– För att man ska kunna medge undantag från en föreskrift så måste det finnas bestämmelser i föreskriften som säger att det är möjligt att ge undantag, säger han till Dagens Medicin.

Och några sådana bestämmelser finns inte i föreskrifterna?

– Nej, det gör det inte.

Samtidigt ska ni ändra föreskrifterna så att de från årsskiftet gäller opioidberoende. Hur går det ihop?

– Vår tanke är att då ska föreskrifterna reglera opioidberoende, det stämmer.

Så myndigheten har sett att det finns ett behov av att ändra föreskrifterna. Men ändå kan ni inte medge ett undantag kring just det?

– Man kan inte medge undantag från någonting som inte är reglerat i föreskriften. Men innan vårt beslut är formellt meddelat så är det ingenting jag kan kommentera i sak. Det är ett skriftligt beslut, som vi kommer att meddela när vår generaldirektör har tittat på ärendet.

I mejlsvaret till Carl-Gustaf Olofsson skriver Magnus Nydén att myndigheten kommer att skicka ett formellt beslut ”där vi avslår dispensansökan”.

Det låter rätt definitivt.

– Ja, som vi såg på det då fanns det anledning att meddela hur vi såg på frågan i stort.

Magnus Nydén väntar nu på en tid då han kan föredra ärendet för Socialstyrelsens nytillträdda generaldirektör Olivia Wigzell.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev