torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Socialtjänsten utbildas om psykisk ohälsa

Publicerad: 18 januari 2018, 15:10

Foto: Thinkstock

Personal inom socialtjänsten ska utbildas i att upptäcka psykisk ohälsa. Det är en del av regeringens satsning för att förbättra barn och ungas psykiska hälsa.


Socialstyrelsen får nu regeringens uppdrag att fördela de 100 miljoner kronor som avsatts för 2018 till arbetet med barn och ungas psykiska hälsa. Pengarna ska bland annat gå till kommunernas arbete med kompetensutveckling bland socialtjänstens personal.

– De barn och unga som är i behov av insatser från socialtjänsten tillhör i många fall de mest utsatta i vårt samhälle. Att under uppväxten utsättas för svåra händelser och livsvillkor ökar risken för att barn utvecklar psykisk ohälsa. Därför är det viktigt att socialtjänstens personal har goda förutsättningar att möta barn och unga med psykisk ohälsa, säger barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) i ett pressmeddelande.

Kompetensutvecklingen ska förbättra de anställdas förutsättningar att uppmärksamma riskfaktorer för psykisk ohälsa. Personalen ska också arbeta med att motivera barn och unga att söka hjälp från hälso- och sjukvården.

En annan del av medlen ska användas till att stärka samverkan mellan kommuner och landsting när barn och unga behöver insatser både från sjukvården och från socialtjänsten. Satsningen på 100 miljoner kronor är en del av regeringens budgetuppgörelse med Vänsterpartiet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev