Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Statligt program ska förändra <BR>attityderna till psykiskt sjuka

Publicerad: 1 oktober 2009, 13:46

En statlig kampanj ska leda att personer med psykisk sjukdom bemöts bättre – bland annat inom sjukvården.


Regeringen avsätter 24 miljoner kronor till det nya projektet. Satsningen presenteras i Dagens Nyheter av socialminister Göran Hägglund (kd) och folkhälsominister Maria Larsson (kd).

”Dessa människor möts alltför ofta av okunskap i vården och samhället i övrigt. Det brister i tillgången till kompetent personal, arbetssätt och organisation, det brister i resurser och i samverkan mellan myndigheter, en stor andel saknar sysselsättning och det finns en överdödlighet i gruppen”, skriver de i en debattartikel i dag, torsdag.

Myndigheten för handikappolitisk samordning, Handisam, kommer att utbilda ett hundratal personer med egen erfarenhet av psykisk sjukdom till attitydambassadörer. De ska berätta om sina egna erfarenheter för bland andra vårdanställda och journalister. Dessutom ska Handisam starta nya mötesplatser för personer med psykisk sjukdom och satsa på informationskampanjer till allmänheten.

– Nio av tio med psykisk ohälsa möts av okunskap, negativa attityder och diskriminering. För en del raseras livet. Det vill vi göra någonting åt, säger projektledaren Rickard Bracken på Handisam i ett pressmeddelande.

Handisams program:

”Förändra attityder” (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev