onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Stor ökning av självmord under krisåren

Publicerad: 12 juni 2014, 08:51

Foto: Thinkstock

Den stora lågkonjunkturen i USA och Europa kan ha lett till mer än 10 000 extra självmord, enligt en studie. Men några länder slapp undan trenden, däribland Sverige.


I studien har brittiska forskare analyserat data från 24 EU-länder, USA och Kanada. Antalet självmord i Europa hade sjunkit fram till 2007. Efter den ekonomiska kraschen inleddes en ökning som vid 2009 var uppe i 6,5 procent, en ny nivå som höll i sig till 2011, uppger BBC. I Europa handlar det om cirka 8 000 fler självmord än vad som hade kunnat förväntas om tidigare trender hållit i sig.

Även i Kanada ökade antalet självmord med den ekonomiska nedgången. I USA räknar forskarna med att krisen ledde till 4 750 fler självmord.

Studien rankar förlusten av arbete, skuldsättning och återtagna hem som de största riskfaktorerna.

Sverige, Finland och Österrike sticker ut i studien. I dessa länder syns ingen ökning av antalet självmord i befolkningen.

Forskarna anser att det antyder att det finns saker att göra för att förhindra självmord och psykisk ohälsa vid ekonomiska nedgångar och pekar på att alla tre länderna har utbyggda välfärdssystem för att hjälpa arbetslösa tillbaka i arbete och ger någon form av ekonomiskt stöd till arbetslösa.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev