Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Stor risk för psykiska problem när en förälder tagit sitt liv

Publicerad: 22 april 2010, 14:56

Stor risk för psykiska problem när en förälder tagit sitt liv

Foto: Foto: Photos.com

Självmordsrisken var i en ny studie tre gånger förhöjd för svenska barn och ungdomar vars ena förälder tagit livet av sig.


I en stor undersökning har svenska och amerikanska forskare analyserat data från svenska register för att se om barn till föräldrar som avlidit är extra utsatta för psykisk ohälsa.

I studien ingick data om 45 000 personer vars ena förälder tagit livet av sig, mer än 40 000 personer vars ena förälder dött i en olycka och mer än 400 000 personer vars föräldrar dött av annan orsak. Dessa personer jämfördes med data om 3,8 miljoner personer vars föräldrar lever. Registeruppgifterna gäller från 1969 till 2004.

Det visade sig att självmord senare i livet var dubbelt så vanligt bland barn till föräldrar som tagit livet av sig jämfört med barn vars föräldrar levde. För självmord som inträffade under barn- eller ungdomen var risken tredubblad. För självmord bland vuxna sågs däremot ingen signifikant riskökning.

Det sågs ingen förhöjd självmordsrisk för barn vars ena förälder hade dött i en olycka eller av andra orsaker.

Risken för depression och psykos var också förhöjd bland dem som förlorat en förälder som tagit livet av sig.

Studien är publicerad i Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Från Sverige har Bo Runeson, Niklas Långström och Paul Lichtenstein vid Karolinska institutet medverkat. De har samarbetat med forskare vid Johns Hopkins University i Baltimore, USA.

– Studien visar på vikten av särskilda stödinsatser till familjer som drabbats av självmord, vilket kan få stor betydelse för att förhindra framtida psykisk ohälsa hos dessa personer, säger Bo Runeson som lett studien, i ett pressmeddelande från Karolinska institutet i Solna.

Läs abstract:

Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, publicerad online 21 april 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev