torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Stora skillnader i adhd-behandling

Publicerad: 16 december 2015, 07:21

Barbro Westerholm Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Under de senaste 25 åren har diagnosen adhd ökat kraftigt. Men runtom i Sverige finns stora skillnader i diagnostik och behandling, visar en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

Adhd

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) presenterar i dag en rapport om etiska aspekter på adhd. En av sakerna som tas upp är att användningen av adhd-läkemedel har stora geografiska skillnaderna.

Flera experter och politiker, knutna till rådet, ser både över- och underbehandling som problematiskt.

”Därför krävs mer av sammanhållen medicinsk pedagogisk, social och psykologisk forskning”, skriver bland andra riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) på DN:s debattsida.

Gävleborgs län ligger i topp vad gäller andelen pojkar som fick behandling för adhd under 2014. Där fick nästan 80 pojkar i åldern 10–14 år per 1 000 invånare adhd-läkemedel utskrivet förra året.

Det kan jämföras med Kronobergs län, som återfinns i andra änden av listan. Där fick knappt 25 pojkar per 1 000 invånare behandling för adhd.

Sven-Olov Edvinsson, ledamot i Smer och överläkare vid Norrlands Universitetssjukhus, tror att skillnaderna i landet till stor del beror på vilken syn som finns i landstinget på adhd.

– I de landsting med läkare och andra yrkeskategorier som är intresserade uppmärksammas och sätts betydligt fler diagnoser. Att det finns olika synsätt påverkar hur aktiv man är på olika ställen, så utöver eldsjälskillnaden finns även ideologiska skillnader, säger Sven-Olov Edvinsson.

Nu vill Smer att de stora variationerna ska analyseras närmare av ansvariga myndigheter och sjukvårdens huvudmän.

– Ojämnheterna måste både Socialstyrelsen och sjukvårdshuvudmännen kartlägga och åtgärda. Vi skulle inte inom något annat sjukvårdsområde acceptera att det är så stora skillnader, säger Sven-Olov Edvinsson.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev