Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Strömavhopp från psykiatrin på Akademiska

Publicerad: 24 augusti 2016, 11:51

Läget inom psykiatrin på Akademiska är ansträngt. På ett och ett halvt år har långt fler lämnat sina anställningar än sjukhuset har lyckats rekrytera.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Upsala Nya Tidning granskar just nu psykiatrin på Akademiska sjukhuset i Uppsala där överläkare i interna dokument beskriver en ”kronisk läkarbrist”. Enligt siffror över personalomsättningen har minst 150 anställda inom olika yrkeskategorier valt att lämna psykiatrin på sjukhuset mellan den 1 januari 2015 och den 30 juni 2016. Under samma period har 102 personer nyanställts. Totalt arbetar cirka 800 personer inom psykiatrin på Akademiska.

Gunilla Svedström, verksamhetschef för område psykiatri, svarar UNT i ett mejl: ”Vi har svårt med rekrytering, framförallt sjuksköterskor och specialistläkare, vilket är ett nationellt problem. När det gäller produktion/produktionsplanering, väntetider och bemanningsmål arbetar vi med det just nu”.

Ivan Gosijer är vice ordförande på Vårdförbundet i Uppsala. Han konstaterar att det är svårt att nyrekrytera och samtidigt är pensionsavgångarna höga. Särskilt svårt är det att få tag i psykiatrisjuksköterskor.

– Resultatet av en sådan här underbemanning blir att de som får jobba kvar tvingas till övertid, blir tröttare och i förlängningen väljer att sluta. Vi är inne i en riktigt dålig spiral just nu, säger Ivan Gosijer till UNT.

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev