fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Styrketräning minskade symtom vid fibromyalgi

Publicerad: 16 juni 2017, 12:40

Styrketräningsprogram ledde till att patienter med fibromyalgi upplevde större tillfredsställelse med aktivitetsrelaterade symtom, enligt en randomiserad studie.

Ämnen i artikeln:

FibromyalgiGöteborgs universitetEULAR

Länk till innehåll

– Om vi utifrån ett träningsprogram kan hjälpa den här patientgruppen att få en bättre upplevelse av fysisk aktivitet generellt, så borde det underlätta livet för dem och motivera till att fortsätta träna, säger Kaisa Mannerkorpi, professor vid Göteborgs universitet.

Hon presenterade resultaten från studien under fredagen på Eular-kongressen.

Bakgrunden är att många patienter med fibromyalgi upplever smärta vid fysisk aktivitet, vilket kan vara ett hinder för denna patientgrupp när det kommer till träning, enligt forskarna bakom studien.

Syftet med studien, där totalt 130 kvinnor ingick, var att undersöka hur upplevelsen av fysisk träning förändrades efter att de fått genomgå ett personcentrerat styrketräningsprogram under 15 veckor.

Utfallet mättes utifrån bland annat välmående, fysisk avslappning och aktivitetsrelaterade symtom. Även smärttröskeln mättes med en så kallad algometer. Kontrollgruppen fick tillgång till ett avslappningsprogram under samma tidsperiod.

Resultatet visar att kvinnorna som lottades till gruppen som fick tillgång till styrketräningsprogram skattade högre tillfredställelse med aktivitetsrelaterade symtom efter programmet jämfört med innan. De hade även en större tillfredställelse med aktivitetsrelaterade symtom jämfört med kontrollgruppen.

I studien sågs även en koppling mellan smärttröskel och fysisk avslappning samt aktivitetsrelaterade symtom. Kvinnorna som ingick i studien var mellan 22 och 64 år.

Kaisa Mannerkorpi med flera. Higher satisfaction with activity-related symptoms after 15-week resistance exercise in women with fibromyalgia. Abstract: OP0260-HPR. Doi: 10.1136/annrheumdis-2017-eular.4997

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev