fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Sunderby bygger ut i fyra år

Publicerad: 5 juni 2017, 05:00

Såhär ska Sunderby sjukhus se ut när utbyggnaderna står klara mot slutet av 2021. Till vänster den skära psykiatribyggnaden med två Y-formade flyglar. Snett uppåt höger, i riktning mot helikopterplattan, sträcker sig den tilltänkta nya akuten i gul-beige med vitt tak. Foto: Region Norrbotten

Mot slutet av 2021 ska de stå klara, de nya storutbyggnader för psykiatrin respektive akuten som drar igång om ett år. Såhär ska de se ut.

Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhusRegion NorrbottenAkutsjukvård

En del byggstök flaggar Sunderby sjukhus för i samband med det fyraåriga byggprojektet. Vissa markförberedelser drar igång i höst, och själva bygget så nästa vår. Under byggtiden kommer akutmottagningen att bedrivas i tillfälliga lokaler. Ingången till dem kommer att ligga i samma hus som i dag men längre norrut mot järnvägen.

Ombyggnaden ska ge en ny stor flygel i riktning österut mot sjukhusets helikopterplatta. Den ska rymma akuten, röntgen, intensivvården och sterilcentralen. Lokalerna ska vara bättre anpassade än dagens inte minst för samarbete i team av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Intensiven byggs ut från sex till tio platser, och ska rymma mer utrymme för anhöriga.

På andra sidan av sjukhusets huvudbyggnader, i riktning åt nordväst, får psykiatrin samtidigt ett stort eget hus, med många utstickare. Enligt verksamhetschefen Jeanette Norberg ska de nya lokalerna möjliggöra bättre överblick, för att göra miljön säkrare för både patienter och medarbetare, återger Piteå-Tidningen.

Sedan sjukhuset invigdes 1999 tycker regionen att lokalbehoven har förändrats, och att problemen som har uppstått inte kan avhjälpas genom ombyggnader inomhus. Akutmottagningens chef Mattias Morin beskriver, enligt Piteå-Tidningen, hur dagens akutmottagning exempelvis lider brist på sängar och sängplatser.

– Man får hämta sängar från källaren och lägga patienten ute i korridoren, säger Mattias Morin enligt tidningen.

ALEXANDER KRISTOFERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev