Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Svårt få hjälp av psykiatrin

Publicerad: 18 november 2019, 12:04

Den psykiatriska akutmottagningen på Östra sjukhuset tar i snitt emot 37 personer varje dygn, skriver Göteborgs-Posten.

Foto: Marie Ullnert

Psykiatrin går på knäna och kan inte garantera att sjuka får vård. Läkare i Göteborg larmar om att enda chansen till ordentlig hjälp är att begå ett brott och hamna inom rättspsykiatrin.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Dålig uppföljning av behandlingsplaner, recept som inte utfärdas i tid och svårighet att få kontakt med läkare. Det är några av klagomålen från patienter när det gäller psykiatrin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Rättspsykiatrisk vård är tyvärr den enda riktiga garantin vi har i Sverige i dag för att en person ska få rätt hjälp. En person som döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning kan vara säker på att få den vård som behövs. Patienten får inte släppas ut i samhället innan den bedöms vara ofarlig för andra personer och det med en god säkerhetsmarginal. Det ska också finnas en ordnad uppföljning för personen, säger Margareta Lagerkvist, läkare i Sahlgrenskas mobila fältteam, till tidningen.

En patient som sedan tonåren lidit av ångest och depressioner beskriver för tidningen hur långa väntetider fått hen att vidta drastiska åtgärder för att få hjälp, bland annat har hen försökt ta livet av sig med hjälp av tabletter.

– I ambulansen sa jag till personalen att de inte handlade om ett självmordsförsök utan ett rop på hjälp, säger patienten till Göteborgs-Posten.

Avvikelserapporter somt tidningen fått ut visar att den psykiatriska akutvårdsmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg i snitt rapporterat en avvikelse om dagen fram till den sista oktober i år. Fackförbund och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, anser att psykakuten är underdimensionerad. Enligt verksamhetschefen är bristerna inte främst kopplade till pengar, utan beror på att det saknas specialistläkare att rekrytera.

Socialminister Lena Hallengren (S) har kallat det växande problemet med psykisk ohälsa för ”vår tids stora utmaning”. Hon anser att det behövs ett långsiktigt arbete för att klara kompetensförsörjningen.

– Jag tror inte att någon köper att vi snabbutbildar någon på ett halvår eller ett år. Det är klart att det är en lång utbildning att specialistutbildas inom psykiatri, likväl som det är det inom onkologi eller något annat, säger ministern till Göteborgs-Posten.

Relaterat material

Specialenhet för självskadepatienter öppnar

Tjänstefel misstänks efter grov våldtäkt

Nya läkemedel sänker Sahlgrenska

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev