Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Sveriges underhållare får egen hälsocentral i Malmö

Publicerad: 21 Oktober 2002, 12:17

Landets första hälsocentral för musiker och artister har öppnat i centrala Malmö. Ett särskilt hälsoteam finns sedan några veckor tillbaka på plats för att ta emot musiker, sångare, dansare och andra estradörer med olika sorters problem, såväl fysiska som psykiska.


- Att vara artist eller musiker är att hela tiden ge av sig själv. Det måste fungera på scenen för att publiken ska kunna ta till sig framträdandet. Men denna press sliter hårt på både kropp och själ, säger läkaren Karin Engquist, som leder hälsoteamet.   Sedan tidigare driver hon företagshälsovård för orkestrarna i Malmö och för studenterna på Musikhögskolan.   - Jag har mer och mer förstått att den här gruppen har särskilda hälsoproblem, och att man inte alltid får hjälp inom den offentliga sjukvården. Det är därför som vi nu öppnar Artist- och musikerhälsan, förklarar hon.

Problem med hörseln vanligt  Enligt Karin Engquist behövs ett team av olika specialister för att man ska kunna ta hand om denna grupps problem på rätt sätt.  - Ett framträdande på scenen kan påverkas negativt av allt från rampfeber, stress och ångest till röstproblem, smärtor och värk. Vår uppgift är att gripa in där kropp och själ möts.  Hälsoteamet på nio personer består av bland annat läkare, beteendeterapeuter, sjukgymnaster, audionom, logoped och arbetsterapeut.   - Problem med hörseln är vanligt. Kanske inte hörselnedsättningar i första hand, utan tinnitus och ljudöverkänslighet. Även ryggbesvär och värk i nacke och axlar är vanliga bekymmer, liksom röstproblem, säger Karin Engquist.  Hon ser dock en koppling mellan fysiska problem och psykisk ohälsa, och vice versa.  - Är man till exempel stressad så intar man oftast en speciell kroppshållning. Man drar ihop sig och belastar fel muskler vilket leder till spänningar och värk. Det gäller alltså för oss att se till helheten, till hela patienten, betonar Karin Engquist.  Därför får varje patient gå igenom en grundlig medicinsk undersökning. Patienten får också göra ett fingerat framträdande hos den som konsulterats i hälsoteamet för att visa i vilka situationer problemen uppstår.  - Tillsammans med patienten kommer vi fram till vad det är som brister, och försöker sedan hitta en lämplig behandling för att åstadkomma den nödvändiga förändringen, förklarar Karin Engquist.  Skåne blir i första hand upptagningsområdet för den nya artist- och musikerhälsan. Ett par tusen patienter hoppas man ska söka sig till kliniken varje år.   Förutom hälsovård erbjuder man även utbildningar i bland annat mental träning och kroppskännedom. Dessa kurser vänder sig till musiker och artister från hela landet.

Barbro Falk-Wadman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev