Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Telefonen kan ersätta läkaren när anonyma missbrukare behandlas

Publicerad: 13 mars 2013, 11:52

Med telefonen och datorn som stöd kan personer som dricker för mycket få hjälp utan att minsta journalanteckning behöver göras.


Vid Karolinska institutet i Stockholm pågår några studier om metoder att behandla missbrukare som är svåra för den vanliga vården att nå. Många patienter drar sig för att prata med sin läkare om sina problem och föredrar att vara anonyma, säger Anne H Berman, docent i klinisk psykologi vid Karolinska institutet.

– Det finns en del forskningsresultat som visar att kvinnor är överrepresenterade bland dem som söker den här typen av anonym tjänst. Detsamma gäller personer med högre utbildning, säger hon.

Två studier pågår för närvarande:

1. Telecoach

En interventionsstudie som granskar om en automatiserad­ telefontjänst kan minska ett riskabelt bruk av alkohol. Drygt 230 patienter med problemdrickande har hittills lottats till tre olika grupper:

En där del­tagarna får ange hur mycket alkohol de drack under före­gående vecka. Teletjänsten ger sedan respons utifrån svaret.

En där deltagarna med hjälp av olika övningar ska reflektera över sig själva och sitt drickande på ett mer KBT-baserat vis. Del­tagarna kan här välja att göra olika övningar i exempelvis avslappning eller medveten närvaro, eller självhjälpsövningar där det kan handla om att exempelvis tacka nej till alkohol på ett sätt som övertygar omgivningen.

En kontrollgrupp som bara följs. Deltagarna får ange sina alkoholvanor vid start och sex månader senare.

2. E-change

En pilotstudie som utvärderar effekten av datorbaserad KBT-inriktad behandling med stöd av terapeut under tio veckor. I Holland har behandlingen visat sig vara effektiv jämfört med deltagande i vanlig självhjälpsgrupp och jämfört med att stå på väntelista, enligt Anne H Berman.

Anne H Berman har också fått pengar från Vetenskapsrådet för att bland annat undersöka hur olika så kallade e-hälsointerventioner bäst kan användas inom primärvården och psykiatrin.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev