Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Tidigare läggtider minskade risk för depression hos unga

Publicerad: 9 juni 2009, 13:41

Tidigare läggtider minskade risk för depression hos unga

Foto: Foto: Photos.com

Regler om att gå och lägga sig tidigt kan minska risken för depression och självmordstankar hos ungdomar.


Det visar en studie som presenteras i dag, tisdag, på sömnkongressen Sleep i Seattle i USA.

Det är forskare vid Columbia University i New York, USA, som har undersökt kopplingen mellan föräldrarnas regler för när deras ungdomar ska gå att lägga sig och förekomsten av depression och självmordstankar. Detta gjordes genom att forskarna analyserade data om drygt 15 600 ungdomar som ingår i en studie kallad National Longitudinal Study of Adolescent Health.

Totalt 7,3 procent av de studerade ungdomarna led av depression och 13 procent hade självmordstankar. När siffrorna justerats för olika faktorer visade det sig att risken för depression var 20 procent högre bland de ungdomar som fick gå och lägga sig vid midnatt eller senare, jämfört med ungdomar som hade en obligatorisk läggtid senast klockan tio. Motsvarande siffra när det gällde självmordstankar var 25 procent.

Resultaten är i linje med tidigare studier som visat att för lite sömn kan öka risken för depression och självmordstankar, enligt forskarna. De anser därför att regler om att gå och lägga sig tidigt kan skydda ungdomar mot depression och självmordstankar genom att få dem att sova mer.

Länk till Sleep-kongressen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev