Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Tidigt missbruk av cannabis kopplas till psykossjukdom

Publicerad: 1 mars 2010, 14:33

Tidigt missbruk av cannabis kopplas till psykossjukdom

Foto: Foto: Photos.com

I en ny studie finner forskare ett säkrare samband än vad man tidigare känt till mellan användning av cannabis i unga år och risk att drabbas av psykos.


Tidigare undersökningar har visat ett samband mellan användning av cannabis, det vill säga marijuana och hasch, och senare insjuknande i psykos. Men enligt australiensiska forskare kan dessa fynd delvis ha berott på okända faktorer som man inte har tagit hänsyn till i de aktuella studierna.

De har nu analyserat data från en studie av 3 801 personer som föddes åren 1981 till 1984 i Brisbane på Australiens östkust.

Individer som hade använt cannabis i tonåren var mer benägna att ha psykossjukdom när de var 21 år. Ju längre tid de hade använt drogerna desto mer ökade risken.

Jämfört med dem som aldrig prövat cannabis hade de som använt drogen under minst sex år två gånger högre risk att ha utvecklat en så kallad icke-affektiv psykos, fyra gånger högre risk att hamna på övre fjärdedelen på en skala över psykosliknande erfarenheter och tre gånger högre risk att ha haft hallucinationer.

Bland de 1 272 deltagarna som aldrig använt cannabis hade 2 procent fått diagnosen psykos. Motsvarande siffra bland de 322 deltagare som använt cannabis i mer än sex år var 3,7 procent.

Sambandet  kvarstod då man analyserade data för syskon. Enligt forskarna gör det att kopplingen mellan cannabis och psykos inte kan bero på ärftligt inflytande eller inflytade från vissa miljöfaktorer.

Samtidigt konstaterar de att sambandet mellan cannabisbruk och psykos är komplext. Individer som hade hallucinationer redan vid 14 års ålder eller tidigare hade i större utsträckning senare använt cannabis, vilket i sin tur skulle kunna öka risken för psykos ytterligare.

Bakom studien, som publiceras online i tidskriften Archives of General Psychiatry, står forskare vid bland andra University of Queensland i Brisbane.

Läs hela originalartikeln:

Archives of General Psychiatry, publicerad online 1 mars 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev