Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Tidsgränser för barn- och ungdomspsykiatrin skärps

Publicerad: 26 februari 2009, 15:19

Tidsgränser för barn- och ungdomspsykiatrin skärps

Regeringen skärper vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Den längsta väntetiden kortas från 90 till 30 dagar. (Ny version 16.08)


De nya tuffare tidsgränserna regleras i ett avtal som regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skriver under i dag, torsdag. Överenskommelsen innebär att patienterna inom barn- och ungdomspsykiatrin ska ha rätt att träffa en specialist inom en månad, i stället för den tidigare tidsgränsen på tre månader.

Samtidigt kortas den längsta tillåtna väntetiden för påbörjad behandling från sex till två månader, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Regeringen har avsatt 214 miljoner kronor för att korta köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin i år. Överenskommelsen med SKL innebär att pengarna bara kommer att betalas ut till de regioner och landsting som klarar de nya tidsgränserna.

– Det här är morotspengar. Vi vill få kommuner och landsting att anstränga sig lite utöver det vanliga, säger socialminister Göran Hägglund (kd) till Ekot.

Från SKL-håll välkomnas satsningen.

– Det är angeläget att så tidigt som möjligt fånga upp och hjälpa barn och unga som mår dåligt, säger ordföranden Anders Knape (m) i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev