Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Tipsande läkare efterlyser granskning av psykologiprofessor

Publicerad: 17 Maj 2017, 13:05

Foto: Sveriges Television/Dokument inifrån

UPPDATERAD Läkaren Rickard Sjöberg tipsade media om tveksamheter i utredningen kring mordet på fyraårige Kevin. Nu vill han att fler fall, där psykologiprofessor Sven Å Christianson varit inblandad, granskas.


Ämnen i artikeln:

Umeå universitet

SVT:s Dokument inifrån och Dagens Nyheter har under de senaste veckorna båda skildrat märkligheter under utredningen av mordet på Kevin i Arvika 1998. Polisen hävdade då, efter månader av förhör, att två pojkar på fem och sju år hade tagit på sig ansvaret för Kevins död.

I samband med att Thomas Quick friades från åtta mord 2013, sade Rickard Sjöberg, läkare och docent i neurokirurgi vid Umeå universitet samt docent i medicinsk psykologi, att fler fall där den kontroversielle psykologiprofessorn Sven Å Christianson deltagit borde granskas. I Thomas Quick-fallet dömdes Sven Å Christiansons metoder, för att väcka upp bortträngda minnen, ut.

Rickard Sjöberg angav redan då Kevin-fallet som ett exempel på en tveksam utredning.

– Jag visste att denna Christianson vid den här tidpunkten inte hade forskat om barnvittnesmål. Sammantaget pekade det här i tydlig riktning: Det här kunde vara ett allvarligt rättsövergrepp, säger Rickard Sjöberg, som själv doktorerat på barnvittnesmål, till SVT.

Han ligger bakom tipsen till både SVT-journalisten Dan Josefsson och Dagens Nyheter om en rapport kring förundersökningen i Kevin-fallet. I den framgår det att professor Sven Å Christianson i ett tidigt skede tagit del av förhören med pojkarna samt dragit slutsatsen att de varit involverade i mordet, utan att de sagt detta.

Professorn anlitades som rådgivare i utredningen. Sammanlagt hölls 30 förhör med pojkarna. SVT har tagit del av förundersökningen och videoinspelningar som visar att pojkarna till viss del förhörts utan att föräldrarna eller någon annan vuxen funnits vid deras sida, och att det så kallade erkännandet inte finns inspelat. I flera förhör ställs ledande frågor, enligt SVT:s och Dagens Nyheters granskningar.

Förundersökningen har nyligen återupptagits i Kevin-fallet. Och Rickard Sjöberg vill nu att fler fall ska granskas där psykologiprofessor Sven Å Christianson varit delaktig i polisens arbete.

– Christianson brukar säga att han agerat i hundratals fall. Någon borde gå igenom fallen som Christianson agerat i och titta på varningsflaggor där den rättsliga prövningen satts ur spel. Jag tycker mig ha överblick nog att säga att risken är betydande att det finns fler fall, men jag har inte överblick nog att bekräfta detta, säger Rickard Sjöberg till Dagens Nyheter.

Sven Å Christianson, professor vid Stockholms universitet, kommenterar kritiken i ett mejl till Dagens Medicin:

"Rickard Sjöberg har förföljt mig på olika sätt i cirka 15 år. Jag har definitivt inget emot att de fall där jag har varit anspråkstagen granskas på ett sakligt sätt. Dessvärre är det inte det som sker i media i vare sig Kevin-fallet eller andra fall där jag förekommer."

I en tidigare debattartikel i Dagens Nyheter har han försvarat metoderna som användes under polisutredningen: ”Även om upprepade förhör innebär en suggestiv situation där barn kan fantisera ihop svar visar forskningen att med tillit i intervjusituationen berättar barn vad de faktiskt har upplevt snarare än vad de tror vuxna vill höra".

KATARINA EKSPONG

Ämnen i artikeln:

Umeå universitet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev