Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Trendbrott för skånska hyrläkarkostnader

Publicerad: 18 Maj 2017, 09:17

Hyrläkarstoppet i Region Skånes psykiatri visar på besparingar – och bemanningssvårigheter.


Kostnaderna för inhyrd personal i Region Skåne har under de senaste åren stigit kraftigt. Men efter att Region Skåne, som Dagens Medicin tidigare rapporterat, fattat beslut om att fasa ut hyrläkarna inom psykiatrin har det skett ett trendbrott. Nu har kostnaderna i stället minskat med omkring 20 procent, motsvarande drygt 25 miljoner kronor under årets fyra första månader, rapporterar Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Samtidigt har hyrläkarstoppet gjort att det fattas personal inom vuxenpsykiatrin i exempelvis Helsingborg, Hässleholm och Simrishamn.Överläkaren Olga Karvanen, som själv gått från att vara hyrläkare till att vara fast anställd, beskriver det som en ond cirkel. Saknas det många läkare på en ort blir det svårare att rekrytera. Och hon förstår de läkare som fortsätter inom bemanningsbolagen.

– För min del var det rätt beslut, men jag kan ha förståelse för andra läkare som också vill jobba på olika ställen. Det har jag själv gjort, men nu vill jag inte fortsätta så, säger Olga Karvanen till radion.

Relaterat material

Skåne sätter stopp för hyrläkare i psykiatrin

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev