Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Trycket ökar på akutpsykvården

Publicerad: 29 september 2014, 09:14

Besökstrycket ökar på de psykiatriska akutmottagningarna i landet, enligt en sammanställning som Ekot har gjort.


Sveriges Radios Ekot har tagit in uppgifter från 16 landsting och regioner. I 13 av dessa har besöken på de psykiatriska akutmottagningarna för vuxna ökat de senaste fem åren och i en fjärdedel av dessa har besöken ökat med över 50 procent.

Störst är ökningen vid den akutpsykiatriska vården i Jämtland, där antalet besök har ökat med 87 procent.

Malin Andersson är områdeschef för psykiatrin i Jämtlands läns landsting. Hon ser flera skäl till att ökningen är så stor just där. Ett av dem är en faktisk ökad tillströmning av patienter, främst av unga.

– Det är mestadels patienter under 24 år som söker akutpsykiatrisk vård, där har vi en ökning, säger hon till Dagens Medicin.

Mår de sämre än unga gjorde tidigare?

– Det är svårt att säga, men de söker vård fler gånger.

Kan attityden till psykiatrisk vård ha ändrats?

– Ja, man ju också se det som positivt att de vill komma till oss. Jag hoppas att det är så att de som har problem verkligen ser oss som ett alternativ.

Samtidigt har Jämtlands läns landsting förändrat arbetssättet inom psykiatrin, vilket gör att fler besök registreras på akutpsykiatriska mottagningen. Besök som annars hade registrerats på den enhet som patienten vanligtvis får sin vård.

I Landstinget Kronoberg har besöken ökat med 62 procent på fem år. Där anser verksamhetschefen att det allt större söktrycket delvis beror på en attitydförändring och inte bara på att fler mår dåligt.

– Man har förväntningar på vården att den ska vara tillgänglig utanför kontorstid, jämfört med hur det var förr i tiden, säger Magnus Frithiof, verksamhetschef för psykiatrin i Landstinget Kronoberg, till Ekot.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev