Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Tufft på jobbet ökar risken för depression

Publicerad: 19 februari 2014, 05:45

Foto: Photos.com

Dålig arbetsmiljö ökar risken för symtom på både depression och utmattningssyndrom, konstaterar SBU som har granskat forskningsläget.


I rapporten som publiceras i dag, onsdag, har SBU funnit rejält stöd för att det finns samband mellan en rad faktorer i arbetsmiljön och de aktuella formerna av psykisk ohälsa.

– Vi har faktiskt blivit lite förvånade över att det finns så många studier med bra kvalitet. För flera riskfaktorer är det vetenskapliga underlaget mer homogent och säkert än vi trodde, säger Töres Theorell, professor emeritus vid Karolinska institutet och en av experterna som varit med och gjort granskningen.

I rapporten skriver SBU att det finns vetenskapligt underlag för att personer som upplever att de har små möjligheter att påverka, i kombination med allt för höga krav, utvecklar mer depressionssymtom.

Expertgruppen konstaterar även att de som känner dåligt stöd i arbetsmiljön utvecklar mer symtom på både depression och utmattningssyndrom. Detsamma gäller dem som tycker att de får för lite belöning för sina ansträngningar.

Till grund för rapporten ligger 80 studier. Resultaten baseras i de allra flesta fall på självrapportering av såväl arbetsförhållanden som symtom.

Enligt SBU medför rapporten att det nu finns vetenskapligt verifierad kunskap som kan användas för insatser på arbetsplatser.

– Vi hoppas att den ska kunna användas till att förbättra människors arbetssituation och minska risken för symtom på depression eller utmattning.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev