Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Tvångsåtgärder hos barn ses över

Publicerad: 13 december 2016, 13:00

Foto: Katarzyna Bialasiewicz/Thinkstock

Regeringens nationella samordnare för psykisk hälsa har fått i uppdrag att kraftigt minska eller avskaffa användningen av tvångsåtgärder hos barn.


Kerstin Evelius, nationell samordnare för psykisk hälsa, har nu fått ett tilläggsuppdrag från regeringen om att göra en översyn av tvångsåtgärder mot barn och unga under 18 år enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Utgångspunkten är att kraftigt minska eller om möjligt avskaffa användningen av tvångsåtgärder utan att försämra förutsättningarna att ge barn nödvändig vård.

I ett blogginlägg skriver Kerstin Evelius att hon ser mycket positivt på att regeringen väljer att synliggöra barnen i heldygnsvården och de tvångsåtgärder de utsätts för.

Hon konstaterar också att bristen på barnperspektiv är slående både i lagen om psykiatrisk tvångsvård och i de utredningar av den som gjorts.

Som exempel nämner hon att det i dag inte finns någon bortre tidsgräns för fastspänning med bälte i lagen om psykiatrisk tvångsvård, även om det anges att åtgärden ska vara kortvarig. Hon skriver också att fastspänning – trots att lagens förarbeten säger att det bara får ske i akuta faresituationer – stod för 49 procent av de tvångsåtgärder som användes på barn under 2014.

Tilläggsuppdraget ska redovisas senast den 31 december 2017.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev