Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ullakarin Nyberg sommarvärd i SR: Om att våga ingripa

Publicerad: 17 augusti 2021, 09:45

Läkaren UllaKarin Nyberg berättar i dag i Sveriges Radio om hur man kan förhindra självmord.

Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Om att förbygga självmord bara genom att lyssna handlar psykiatern Ullakarin Nybergs sommarprat i dag tisdag.


Ämnen i artikeln:

Depression

Hon är en av Sveriges främsta forskare i konsten att förhindra självmord, och blev känd för en bred allmänhet när hon tog över programledarrollen för programmet Radiopsykologen i Sveriges Radio. 

Att en läkare – och inte en psykolog – rattade programmet fick psykologkåren att koka över och massivt protestera i våras.

Nu har de fått gehör. Ullakarin Nybergs radioprogram får heta Livet med Ullakarin Nyberg, och namnet Radiopsykologen sätts på paus, uppger Psykologtidningen.

Läs mer: Psykiater blir ny programledare för Radiopsykologen 

Som sommarpratare ska hon bland annat prata om hur man hjälper människor i nöd och om kraften i att lyssna.

– Det behövs inte så mycket om man har turen att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle och ju fler som vågar ingripa, desto fler kan vi hjälpa, konstaterar hon i dagens program.

Ullakarin Nyberg berättar om den tuffa barndomen, med en sjuk och deprimerad mamma, och hur det föll på dotterns lott att ta hand om modern. När sedan den duktiga flickans resultat på det nationella provet i kemi rasade, tog sig kemiläraren tid att förstå flickan och hennes situation. Hon fick behålla sina betyg och kom så småningom in på läkarlinjen.

– Händelsen med de nationella proven har blivit en viktig byggsten i min övertygelse om att vem som helst kan hamna i svårigheter och att det går att hjälpa varann i den situationen. Ingen är skyddad från livets upp- och nedgångar, men ingenting varar för evigt och man lär sig viktiga saker av svåra saker som händer, berättar Ullakarin Nyberg i dagens starka och aningen sorgliga sommarprat

Hon spelar klassisk musik och skildrar sin tid som underläkare på Radiumhemmet, den stora cancerkliniken i Solna, beskriver patienter hon träffat i yrket, och pratar om att se det ljusa i det mörka och att känna förundran.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Depression

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev