Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Unga med psykiska problem for illa på behandlingshem

Publicerad: 20 maj 2009, 12:30

Socialstyrelsen kritiserar företaget Sisyphos som driver behandlingshem för barn och unga i närheten av Borlänge. Vårdtagare ska bland annat ha hållits fast i flera timmar som ett led i behandlingen.


Sisyphos driver hem för vård eller boende, HVB, för flickor och pojkar som är mellan 9 och 21 år gamla. Företaget har fem behandlingshem där totalt 40 barn och ungdomar vistas samtidigt. Vårdtagarna har tidiga psykiska störningar som psykos, schizofreni eller anorexi eller har varit utsatta för övergrepp.

Nu kommer uppgifter om att barn och unga vid behandlingshemmen farit illa i samband med behandlingen, rapporterar Sveriges Televisions Rapport. En flicka fick vid ett tillfälle ett utbrott och började kasta saker omkring sig. Hon blev nerlagd på golvet och efteråt fick hon en ihållande smärta i ena armen. Senare konstaterades en fraktur vid armbågsleden. En pojke uppger att han vid ett flertal tillfällen blivit utsatt för  kalsongryck  av manlig personal, de har alltså lyft upp pojken i hans kalsonger.

Socialstyrelsen menar att denna typ av ingripanden inte är etiskt försvarbara och att vård ska ges med respekt för den enskilda människans värdighet. Myndigheten fastslår att företaget bryter mot lagen eftersom olika tvångs- och begränsningsåtgärder blivit rutinmässiga ingripanden.

Det var inte bara brister i vården som har uppdagats vid Socialstyrelsens granskning, utan även i journalföring, personalens kompetens och handledning av personalen. Företaget måste nu vidta både direkta och långsiktiga åtgärder för att få fortsätta med verksamheten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev