måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Uppföljningen brister trots självmordsrisk

Publicerad: 9 februari 2023, 09:15

Bland flickor i åldern 12 till 15 år har andelen som fått vård på sjukhus efter att ha skadat sig själva ökat med hela 87 procent under en sjuårsperiod. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppföljningen av patienter som vårdats på sjukhus efter att ha skadat sig själva kan vara en fråga på liv och död. Ändå görs uppföljning enligt riktlinjerna bara med lite mer än var tionde patient.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

T

TT


”Om uppföljningen av de här patienterna vore bättre skulle förmodligen fler liv kunna räddas”, säger Ylva Ginsberg, medicinskt sakkunnig, i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

Den här patientgruppen ska enligt riktlinjerna följas upp av den specialiserade psykiatriska öppenvården inom sju dagar efter utskrivning från sjukhus och då ska en strukturerad bedömning av suicidrisken göras.

Men under åren 2015–2021 följdes bara 13 procent upp av läkare inom den psykiatriska öppenvården inom en vecka, 22 procent inom två veckor och 33 procent inom fyra veckor.

I vissa fall kan patienterna har följts upp av andra läkare, konstaterar Socialstyrelsen i sin rapport. Men Ylva Ginsberg anser att det finns behov av en stärkt vårdkedja för de här patienterna.

Drygt 60 000 personer fick vård på sjukhus efter avsiktligt självdestruktiva handlingar under åren 2015–2021. Av dessa begick cirka tre procent självmord inom ett år efter att de blivit utskrivna.

Läs också: Frågetecken runt psilocybin mot depression

Av dem som får vård efter att avsiktligt ha skadat sig själva är cirka 60 procent flickor eller kvinnor. Andelen i befolkningen som får vård av denna anledning har legat på en stabil nivå under de sju åren, men bland flickor i åldern 12 till 15 år har andelen ökat med hela 87 procent.

Särskilt uttalad var ökningen under 2021 och oftast handlade det om förgiftningar med läkemedel eller andra substanser.

”Resultaten visar sammantaget ett stort behov av en betydligt bättre och snabbare uppföljning av patienter som vårdats efter att ha försökt skada sig själva, både på kort och längre sikt”, säger Ylva Ginsberg.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev