Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Upprepad elbehandling <BR>halverade vårdtiden

Publicerad: 24 september 2010, 07:00

En ny studie tyder på att kontinu­er­lig elbehandling kan vara en strategi för att undvika återfall
i depression.


– Återinsjuknande i depression är ett stort problem. Vi ville se om det går att skydda mot återfall med hjälp av kontinuerlig elbehandling, säger Axel Nordenskjöld, doktorand och ST-läkare vid Universitetssjukhuset Örebro.

Han är en av författarna till en ny studie där forskare har följt upp patienter som fått kontinuerlig elektrokonvulsiv behandling, ECT, vilket innebär mellan en gång i veckan och en gång i månaden.

Kontinuerlig elbehandling ges inte i stor omfattning, men användningen ökar och terapiformen förekommer nu på de flesta av de större psykiatriska klinikerna i Sverige. Effekterna och biverkningarna är inte särskilt välstuderade, men de studier som finns hittills pekar enligt Axel Nordenskjöld på en positiv effekt.

I undersökningen har forskarna i efterhand granskat journaler för samtliga 27 patienter som fått kontinuerlig elbehandling vid Universitetssjukhuset Örebro mellan 2005 och 2007. I snitt hade de fått upprepad behandling i tre månader.

Sjukhustid halverades

Vid inledningen av behandlingen var samtliga patienter svårt deprimerade. Resultaten som är publicerade online i tidskriften Nordic Journal of Psychiatry visar att tiden som patienterna var inlagda på sjukhus minskade med ungefär 50 procent.

Allvarligare biverkningar framkom enligt Axel Nordenskjöld inte.

– Behandlingen tolererades väl. Det förekom muntorrhet och trötthet, men vi såg inga tydliga tecken på ihållande minnesstörningar.

Axel Nordenskjöld anser att resultaten tillsammans med tidigare studier pekar på att konti­nuerlig ECT kan minska åter­insjuknande. Men han betonar att det behövs fler randomiserade studier för att kunna dra säkra slutsatser.

Tillsammans med sina kollegor har han därför påbörjat en större studie där patienter med svår depression lottas till att antingen få både ECT och läkemedel eller enbart läkemedel. Hittills har cirka 50 patienter inkluderats i studien.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev