onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Utmattad psykiater vill visa vägen tillbaka

Publicerad: 1 december 2017, 14:15

MEDITATION. Niklas Nygren jobbar igen efter den 1,5 års långa sjukskrivningen. Men han försöker lyssna på sin kropp och mediterar gärna.

Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

Psykiatern Niklas Nygren pressade sig själv till bristningsgränsen och sjukskrevs för utmattningssyndrom. Först ett och ett halvt år senare återgick han till arbetet, med nya verktyg för att undvika stress.

Ämnen i artikeln:

Region Halland

En majmorgon 2015 åkte Niklas Nygren till sitt jobb på en öppenvårdsmottagning i södra Halland för att ta igen lite pappersarbete. Han var på plats tidigt, en växande administrativ börda hade ställt större krav.

Hans nära och kära hade bett honom att skära ner på mängden arbete. Varningssignalerna hade funnits länge, att läsa en bok hade han inte varit kapabel att göra på ett år.

Lite senare samma dag fann han sig sittande i sin kontorsstol oför­mögen att röra sig.

Varför han – med sin kompetens inom området – inte kunnat lägga märke till sina stressymtom har han tänkt mycket på.

– Konstigt nog tror jag att man vänjer sig vid hur det är. Det kommer smygandes under lång tid. Och det är svårt att få en sund distans till sitt eget fungerande när man är mitt uppe i allt, säger Niklas Nygren.

Först ett halvår in i sjukskrivningen hade han orken att börja ett förbättringsarbete med meditation, motion och kognitiv beteende­terapi. Han började också ventilera sina tankar på en blogg som i september i år släpptes som bok: Ett slut en början: en psykiaters funderingar kring sitt utmattningssyndrom.

När det gäller intellektuellt arbete finns inga gränser för hur mycket som får pressas in på åtta timmar. – Niklas Nygren, psykiater

– Min terapeut kom med förklaringen att när man har gått så långt in i ett stresstillstånd, så går all mental energi åt till att upprätthålla det livet. Att göra en förändring skulle kosta ännu mer energi och därför är det paradoxalt nog lättare att fortsätta med det hektiska livet, säger han.

Ett år in på sjukskrivningen initierade Niklas Nygrens arbetsgivare en arbetsförmågebedömning. När han ett halvår senare, i våras, åter­vände till sitt arbete provjobbade han först 25 procent. Efterhand har han ökat arbetstiden och i dag jobbar Niklas Nygren 80 procent. Trots att han upplevde ett stort stöd från sin arbets­givare är den allt tuffare arbets­miljön för de verksamma inom hälso- och sjukvård något han gärna tar upp.

Ett exempel är den psykiska ohälsan bland kvinnliga läkare. 2010 var 2,7 per 1 000 kvinnliga läkare sjukskrivna för stressreaktioner, 2015 var motsvarande siffra 8,6, enligt Afa försäkring.

I Niklas Nygrens bok uppmanar han politiker och chefer att ta ansvar för att människor inte drabbas.

– I dag har vi arbetstidslagen som fastslår hur mycket man får jobba. Men i industrin finns det ju andra former av begränsningar, till exempel för hur tunga lyft som får utföras och hur länge arbete får ske vid en och samma maskin. När det gäller intellektuellt arbete finns däremot inga gränser för hur mycket som får pressas in på åtta timmar, säger han.

Niklas Nygren jobbar i dag på en mottagning närmare sitt hem.

Simultanförmågan i allmänhet och bilkörningen i synnerhet har sviktat. Trots att han dragit flera lärdomar under sjukskrivningen vet han inte med säkerhet om han skulle bromsa tidigare i dag.

– Det är en intressant fråga som jag inte vet om jag kan besvara. Mitt mål är att jag inte ska hamna i den situationen igen.

Niklas råd för att komma tillbaka och förhindra stress

1. Ta en sak i taget.
2. Motionera och/eller ­meditera.
3. Lär känna dina egna varningssignaler.
4. Sätt av tid för dina intressen.
5. Få in tysta perioder under dagen.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev