Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Vägglöss tränger ut patienter i psykiatrin

Publicerad: 7 september 2017, 05:35

Foto: Thinkstock

Flera avdelningar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset har drabbats av vägglöss, stängts och behöver nu saneras.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Förra veckan noterades vad som misstänktes vara vägglöss vid en avdelning inom sjukhusets beroendevård. På fredagen var en saneringsfirma på plats och kunde konstatera att två patientrum var angripna. Rummen stängdes och sanerades. Men efter det hittade personalen även vägglöss även i andra utrymmen. Nu är hela avdelningen, med totalt 14 vårdplatser, evakuerad och stängd.

– Vi har inte behövt lägga patienterna som överbeläggningar, säger Pia Rydell, verksamhetschef för beroendevården, till Dagens Medicin och förklarar att patienterna nu vårdas på andra avdelningar inom sjukhusets psykiatriverksamhet.

Hon lägger till:

– Samtidigt har vi också hittat angrepp i de lokaler där vi har en dagavdelning. Den har varit stängd ett dygn och jag tror att verksamheten kan börja i dag. Endast en liten del av avdelningen skulle värmebehandlas.

När kan den andra andelningen öppna?

– Det vet jag inte, det beror på hur snabbt de kan sanera den. Vi har dagliga möten om detta för vi är angelägna om att flytta tillbaka så fort som möjligt. Men det måste också kännas som en trygg vårdmiljö och en trygg arbetsmiljö.

Enligt Pia Rydell går det inte att veta exakt hur vägglössen har kommit in i psykiatrin. Men hon vet att flera patienter inom beroendevården bor i tillfälliga boenden, som de fått via socialtjänsten.

– Där vet jag att de har haft problem med löss under en lång tid. Jag skulle tro att vägglöss är ett större problem i samhället än vad man som privatperson förhoppningsvis har anledning att veta om, säger Pia Rydell.

Hur beroendevården ska ändra sina rutiner för att undvika framtida angrepp är inte beslutat än. Noggrann tvätt av patienternas kläder och försegling av patienternas väskor är några tänkbara lösningar. Avlusning av patienterna är det dock inte tal om då lössen, enligt Pia Rydell, inte finns på patienterna och inte heller hoppar omkring.

– Vi kommer inte att ha något krav som blir omrimligt för omvårdnad eller patientnöjdhet. Det blir helt enkelt att se över rutiner som vi redan har.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev