Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Vägglöss tvingar psykiatri att evakuera

Publicerad: 10 november 2014, 13:25

Psykiatrin i Stockholm har drabbats av vägglöss. Före saneringen är ett faktum finns oro för att patienter ska undvika att söka vård.


För några veckor sedan upptäcktes vägglössen på länspsykiatrin vid S:t Görans sjukhus. Nu har det konstaterats att de finns på tre vårdavdelningar och mottagningar, uppger Vårdfokus.

Alla som vistas i lokalerna informeras om vägglössens existens. Hittills finns det en rapport om att en patient har bitits. Och det finns en oro att vägglössen ska få patienter att tveka att söka vård.

– I så måtto är lössen en patientsäkerhetsrisk, säger Sten Jacobsen, chefläkare på Stockholms läns sjukvårdsområde, till Vårdfokus.

För att vägglössen inte ska spridas ännu mer finns det nya rutiner, som att städa med engångsmaterial och låta bli att köra runt på sängar. Dessutom rekommenderas patienter att använda sjukhuskläder och ha så lite privata ägodelar som möjligt på plats.

Även personalen rekommenderas att vara försiktig med privata tillhörigheter och placera dem där vägglössen inte kommer åt.

Just nu letar länspsykiatrin efter lokaler för att kunna evakuera de drabbade vårdavdelningarna och sanera dem.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev