fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Vakna nätter kan dämpa depression

Publicerad: 28 september 2015, 09:21

VAKENTERAPI. Danska psykiatriforskare lät personer som varit deprimerade i mer än två år delta i ett experiment där de fick hålla sig vakna tre nätter i veckan. Foto: Jupiterimages

Danska forskare menar att vakenhet kan lösa både depression och sömnproblem.


De danska psykiatriforskarna lät 30 personer som varit deprimerade i mer än två år delta i experimentet. Gemensamt för dem alla var att de tidigare medicinerats med antidepressiva utan större effekter.

Personerna skrevs in och hölls uppe hela natten. Dagen därpå fick de inte lägga sig förrän klockan 20. Följande morgon skulle de gå upp senast klockan åtta och igen vara vakna en ny natt. Detta upprepades tre gånger i rad och det var patientens eget ansvar att hålla sig vaken.

- Vi instruerade dem i hur de skulle kunna göra, gå en promenad, se på tv, dricka kaffe eller lyssna på musik i hörlurar, säger Klaus Martiny, forskningslektor vid klinisk medicin på Köpenhamns universitet, till sajten videnskap.dk.

Ett halvår senare visade det sig att 60 procent av försökspersonerna mådde betydligt bättre.

- Vi visar med den här studien att det är möjligt att göra många friska som varit sjuka i flera år och inte fått någon effekt av medicin, säger Klaus Martiny.

Mer forskning krävs för att kunna bekräfta att vakenterapi fungerar på patienter med svårare depressioner, anser Klaus Martiny. Därför är metoden inte aktuell just nu för psykiatriska avdelningar.

Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, tycker att den danska studien är intressant, även om försöken är i liten skala.

- Utmaningen är att systematisera detta och få det att funka på lång sikt. Men den är ju samtidigt ganska personalkrävande.

Eftersom det inte finns några pengar att tjäna för något läkemedelsbolag, tror han att det kan bli svårt att komma vidare med en mer omfattande studie.

TT: Är detta något som man skulle kunna prova själv hemma?

- Ja, under kontrollerade former. För den som är bipolär finns det risk att bli manisk av en sådan här behandling.

Depression och sömnproblem hänger tätt ihop.

- Förekomsten av sömnlöshet är enorm hos deprimerade och studier visar att depression utlöses av sömnstörningar. Personer som behandlats för sömnproblem med kognitiv beteendeterapi sov bättre och mådde bättre. Sömn är en del av mekanismen i en depression.

Läs abstract till studien:

Klaus Martiny med flera. Maintained superiority of chronotherapeutics vs. exercise in a 20-week randomized follow-up trial in major depression. Publicerad i Acta Psychiatrica Scandinavia.

Vakenterapi som metod

Att vakenterapi kan dämpa depression har varit känt sedan 1800-talet. Metoden nämns 1818 i Textbook of Psychiatry av den tyske psykiatrikern Christian August Heinroth.

Deprimerade personer har generellt lättare än andra att klara vakenterapi eftersom deprimerade har svårt att somna på kvällen, på grund av hög halt av stresshormoner i kroppen.

Källa: Videnskap.dk

SARAH NYLUND/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev