fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Våldtäktsoffer blir av med vård

Publicerad: 7 juni 2017, 10:02

Kris-och traumacenter i Stockholm kommer inte längre att ta emot alla de personer som utsatts för våldtäkt.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Enligt SVT Nyheter Stockholm är anledningen det avtal som specialistkliniken har med Stockholms läns landsting. Trots att patienter remitterats till kliniken under en längre tid omfattar avtalet nämligen inte alla våldtäktsoffer. Kliniken ska, enligt avtalet, behandla patienter med psykiska problem som har samband med tortyrskador eller svåra trauman från krig. En grupp som ökat i samband med de stora migrantströmmarna och som landstinget nu vill kunna erbjuda mer vård framöver.

Kliniken har uppskattningsvis behandlat 200 patienter per år som inte uppfyller kriterierna i avtalet, av dem är omkring 140 kvinnor och många av dem våldtäktsoffer.

– De här kvinnorna borde aldrig ha varit där egentligen om man ska följa avtalet, de kommer att få lika god vård inom den vanliga specialistpsykiatrin istället, säger Maria Hägerstrand, enhetschef för psykiatrin i Stockholms läns landsting, till SVT Nyheter Stockholm.

Fredrik Garpe, verksamhetschef på Kris-och traumacenter uppger att kliniken haft en överenskommelse med landstinget om att även ta emot exempelvis våldtagna kvinnor. Han säger att landstingets beslut drabbar en väldigt utsatt grupp som inte borde behöva drabbas ytterligare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev