Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Vanliga läkemedel verkar påverka moraliska beslut

Publicerad: 3 juli 2015, 13:48

Foto: Thinkstock

Vår vilja att inte skada andra eller oss själva verkar kunna förändras av två vanliga läkemedel, enligt en ny studie från brittiska forskare.


I tidigare studier har samma forskargrupp sett att människor i allmänhet tycker mer illa om att skada andra än sig själva, en mänsklig inneboende altruism. Men en dos av antingen det antidepressiva läkemedlet citalopram eller parkinsonläkemedlet levodopa verkar ändra förhållandet mellan altruism och själviskhet, enligt den nya studien.

Studien visar att när friska försökspersoner fick en dos citalopram, som höjer serotoninhalten i hjärnan, så blev de mindre villiga att orsaka andra smärta genom elstötar. De blev också mindre villiga att själva utsätta sig för smärta.

Dessutom såg man att det dopaminhöjande läkemedlet levodopa, tog bort den normala reaktionen att hellre skada sig själv än andra.

– Vi såg att läkemedel som påverkar serotonin och dopamin hade effekter på moraliska beslut som kunde göra någon annan illa. Det stödjer idén om att vår moral inte är hugget i sten utan kan förändras, säger den ansvariga forskaren Molly Crockett, lektor i experimentell psykologi vid Oxford university i England, till Dagens Medicin.

Resultaten kan, enligt forskarna, väcka viktiga frågor om farmakologisk behandling av till exempel olika antisociala beteenden. De väcker också frågan om hur patienter som behandlas med dessa läkemedel för andra orsaker följs upp, eftersom personlighetsförändringar oftast inte är något som uppmärksammas. Forskarna påpekar dock att studien är gjord på friska försökspersoner och att effekterna med största sannolikhet inte ser likadana ut hos patienter som tar läkemedlen.

I studien fick personer olika alternativ för hur många smärtsamma stötar de skulle få för att erhålla en viss summa pengar, men också hur mycket de kunde betala för att slippa ge en annan försöksperson olika antal stötar. I alla försök fick den som tog besluten de kvarvarande pengarna.

I placebogruppen var personerna beredda att betala i snitt 35 pence per stöt för att undvika att få den själv och 44 pence per stöt för att undvika att andra fick en stöt.

De som fick citalopram var mindre benägna att utsättas för stötar och betalade i snitt 60 pence per stöt för att själv undvika smärtan och 73 pence per stöt för att skona andra.

De som fick levodopa var däremot inte villiga att betala mer för att låta andra slippa stötar. Den gruppen betalade i snitt 35 pence per stöt både för att själv slippa stötar och för att skona andra.

175 friska frivilliga försökspersoner lottades till att antingen få citalopram, levodopa eller placebo. Deltagarna fick elektriska stötar anpassade till deras egen smärttröskel så att intensiteten var uthärdlig.

Här kan du läsa hela studien:

Molly Crockett. Dissociable effects of serotonin and dopamine on the valuation of harm in moral decision making. Current Biology, publicerad online 2 juli 2015. DOI: 10.1016/j.cub.2015.05.21.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev