Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Vanligare föda för tidigt efter behandling mot depression

Publicerad: 14 maj 2010, 12:20

Kvinnor som använde antidepressiva läkemedel under graviditeten hade större risk att föda sina barn för tidigt, enligt en australiensisk studie.


Förskrivningen av antidepressiv medicin till gravida kvinnor har ökat, enligt forskarna bakom den nya studien. De har därför studerat vilken effekt mammans antidepressiva behandling har på barnen.

I den aktuella fall-kontroll-studien ingår 27 kvinnor som använde antidepressiva läkemedel under graviditeten och 27 gravida kontrollpersoner. Av dem som medicinerade var det 25 som använde läkemedlen även i den sista tredjedelen av graviditeten.

Mammorna fick sedan fylla i enkäter och forskarna samlade in information om barnen, till exempel vikt och längd, apgar-poäng vid födseln och om de föddes för tidigt. Data om längd, vikt och huvudomfång samlades även in när barnen var en månad gamla.

Det visade sig att risken att födas för tidigt var åtta gånger större för barnen till mammorna som använde antidepressiva. De hade signifikant lägre födelsevikt, var kortare och hade mindre huvudomfång än de övriga barnen. Det fanns inget samband mellan barnens mått och om mamman hade en depression.

Forskarna, som är knutna till University of Melbourne, Australien, drar slutsatsen att antidepressiv behandling under graviditeten kan påverka vid vilken gestationsålder barnen föds, oberoende av om mamman har en depression eller inte. De påpekar att fler studier behövs för att avgöra om typen av antidepressiv medicin spelar någon roll för utfallet.

Läs abstract:

Australian and New Zealand Journal of Psychiatry

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev