Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Vårdanställda kritiserade Anna Odell i tingsrätten

Publicerad: 25 augusti 2009, 13:35

”Man beter sig bara inte som hon gjorde.” Det sade en anställd vid S:t Görans sjukhus under rättegången mot konststudenten Anna Odell.


Anna Odell iscensatte en psykos på Liljeholmsbron och blev förd till psykakuten vid S:t Görans sjukhus i Stockholm. Hennes examensarbete vid Konstfack slutade med att hon åtalades för våldsamt motstånd, falskt larm och oredligt förfarande.

I går, måndag, hölls rättegången mot henne vid Stockholms tingsrätt.

– Allt var planerat och förberett. Hon spelade sjuk och visste att allmänheten skulle tillkalla polis och hon visste att hon skulle bli omhändertagen. Målet var att hamna just på S:t Görans psykakut, sade kammaråklagare Staffan Lind i rättssalen, enligt Dagens Nyheter.

Anna Odell stod fast vid att hon inte hade något brottsligt uppsåt med sitt agerande.

– Syftet har varit att synliggöra den slutna värld som psykiatrin är. Den behöver genomlysas för att det är en så maktfullkomlig institution.

Flera anställda som var med och tog hand om Anna Odell på S:t Görans sjukhus vittnade också under rättegången. De berättade om sina känslor när de fick veta att psykosen bara var spelad.

– Det är klart att man blev förbannad. Det var ganska många patienter den kvällen som kunde ha fått vår hjälp bättre. Man beter sig bara inte som hon gjorde, sade en av dem, enligt Dagens Nyheter.

Domen mot Anna Odell offentliggörs den 31 augusti.

Relaterat material

Rättegång mot studenten som fejkade psykos inleds

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News