Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Vården klarar inte att göra könsutredningar i tid

Publicerad: 1 augusti 2016, 13:37

Foto: Thinkstock

Endast två av de sju mottagningar i landet som gör utredningar om könsidentitet klarar att träffa patienterna inom de tre månader som vårdgarantin fastställer.


Det varierar kraftigt mellan klinikerna när det gäller hur snart en person kan få träffa ett utredningsteam. Det visar en rundringning som Sveriges Radios program P1-morgon har gjort.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Universitetssjukhuset i Linköping är de enda som klarar att ta emot patienter inom tre månader. På Akademiska sjukhuset i Uppsala dröjer det fyra till sex månader. Längst tid tar det i Lund där vuxenpsykiatrimottagningen tar emot personer från södra Sverige. Där tar det 14 månader.

– Vi vet från Folkhälsomyndighetens senaste undersökning om transpersoners hälsa att fem procent hade gjort ett självmordsförsök vilket kan jämföras med en procent hos befolkningen i övrigt, säger Cecilia Dhejne, psykiater, till P1-morgon.

Hon arbetar med utredningar av könskorrigeringar på Anova i Stockholm, som har sex månaders väntetid. I studien hon refererar till har 36 procent av de tillfrågade funderat på att ta sitt liv.

– Sedan är det också så att många mår så pass dåligt att de inte kan fullfölja studier eller komma igång med sitt liv. Det är ju ett lidande för dem och dåligt för hela samhället, säger Cecilia Dhejne till radion.

Det är inte bara kö till utredningarna, utan även till de stegen därefter.

– Köerna till kirurgin är längst, man får vänta på röstbehandling, hormonbehandling och till att spara könsceller så att man kan få bevarad fertilitet, säger Cecilia Dhejne.

Hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) säger att det inte är aktuellt att regeringen går in med riktade medel för att korta köerna. Utredningarna är landstingens ansvar, och stöd från regeringen skulle på sikt underminera landstingens styrning, säger han till P1-morgon.

– Men vi vet också att en stor anledning till de långa väntetiderna är brist på kompetent personal, och här har regeringen tagit flera stora initiativ den senaste tiden, säger Gabriel Wikström.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev