Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Vårdens förmåga att hjälpa <BR>psykiskt sjuka misstros

Publicerad: 27 januari 2010, 13:08

Sju av tio svenskar anser inte att personer med psykiska problem får professionell hjälp inom vården.


Myndigheten för handikappolitisk samordning, Handisam, har frågat mer än 2 000 svenskar om psykisk ohälsa. Resultaten antyder att misstron mot psykiatrin är utbredd.

Endast 30 procent av de tillfrågade instämmer i påståendet att de flesta människor med psykiska problem får professionell hjälp inom sjukvården.

– Det är en olycklig bild av vården som gör att folk inte söker hjälp i tid. På så sätt växer problemen för både den som behöver professionell vård och samhället i stort, säger Rickard Bracken, projektledare på Handisam, i ett pressmeddelande.

Förtroendet för vårdens förmåga att hjälpa psykiskt sjuka skiljer sig åt mellan olika grupper. Generellt är unga, kvinnor och personer med högskoleutbildning mer negativt inställda än vad äldre, män och personer som inte har gått på högskola är. Personer som själva har erfarenhet av psykisk sjukdom är mer negativa än den övriga befolkningen.

Personer som har egen erfarenhet av arbete med psykiatrisk vård, stöd och omsorg är mer positivt inställda än övriga. Trots det är andelen bland dessa som har svarat att de flesta får professionell hjälp inte större än 35 procent.

Handisams opinionsundersökning har gjorts som en del i ett större arbete med att förändra attityderna till personer med psykisk sjukdom. Svaren visar att det fortfarande finns en utbredd misstro. Bland annat svarar 61 procent att personer som en gång har varit patienter på en psykiatrisk klinik inte är lämpliga som barnvakter.

Läs rapporten:

”Psykisk ohälsa – attityder, kunskap, beteende” (i PDF-format)

Relaterat material

Statligt program ska förändra attityderna till psykiskt sjuka

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev