Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Vårdhems ledning åkte på lyxkonferens för skattepengar

Publicerad: 29 oktober 2007, 14:32

Ledningen för det statliga behandlingshemmet Östfora utanför Uppsala åkte på konferens till ishotellet i Jukkasjärvi. Tre dagar var de sex deltagarna borta. Notan landade på över 120 000 skattekronor.


Östfora är ett LVM-hem (lagen om vård av missbrukare) vars målgrupp främst är medelålders och äldre män som förutom missbruksproblem ofta även har allvarliga fysiska, psykiska och neurologiska sjukdomar. Vid hemmet arbetar ett 50-tal anställda, bland annat sjuksköterskor, undersköterskor och psykologer.

I januari i år åkte Östforas ledningsgrupp på sex personer på en tre dagar lång konferensresa. Resan gick till ishotellet i Jukkasjärvi, och deltagarna fick bland annat avnjuta de lyxigaste sviterna, den dyraste menyn på hotellet, hundspann från flygplatsen till hotellet och en personlig guide under hela vistelsen i Jukkasjärvi.

Totalt kostade konferensresan 123 426 kronor, uppger Sveriges Radio Uppland.

Behandlingshemmets chef säger till Sveriges Radio att resan godkänts i förväg av Statens institutionsstyrelse, Sis, som är den myndighet som finansierar hemmet. Men när SR Uppland kontaktar Sis planeringsdirektör tillbakavisar denne att han godkänt summan på över 120 000 kronor, och hävdar att om han verkligen hade fått se den skulle han ha bett Östforas chef att tänka över kostnadsnivån.

I det program som redovisats för resan lyser även många av de mer kostsamma inslagen med sin frånvaro. När gruppen exempelvis var ute på skoterutflykt anges i programmet att ledningsgruppen satt och diskuterade huruvida personerna litade på varandra och hur detta kunde utvecklas i Östforas vardagsarbete.

En av deltagarna vid konferensen är nu kritisk till den lyxiga resan.

– Det finns inga som helst proportioner vad den här kostnaden var i förhållande till vad vi egentligen utförde där. Så det kändes inte bra att så här mycket skattemedel användes på det här sättet, säger hon till SR Uppland.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev