Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Vårdplaner saknar klara mål

Publicerad: 29 juni 2010, 14:25

Vårdplanerna för patienter som får öppen psykiatrisk tvångsvård håller inte måttet. Det visar en utvärdering från Socialstyrelsen.


Den 1 september 2008 fick psykiatrin och rättspsykiatrin möjlighet att bedriva tvångsvård inom öppenvården. Nu har Socialstyrelsen följt upp den omdiskuterade förändringen genom att gå igenom samtliga ärenden från starten till och med den 8 april i år.

För att en patient ska kunna tvångsvårdas krävs en dom från förvaltningsrätten. 389 sådana domar har valts ut och granskats mer ingående ur patientsäkerhetssynpunkt.

Socialstyrelsens genomgång visar att den nya vårdformen har gjort nytta i målgruppen, det vill säga patienter som inte behöver slutenvård men den där frivilliga vården inte räcker till. Däremot finns brister i de samordnade vårdplaner som ska upprättas i varje enskilt fall. Socialstyrelsen efterlyser tydligare mål, så att vårdinsatserna kan följas upp.

– Genomgående visar uppföljningen att det är oklart hur de särskilda villkor som anges i domsluten för patienter i öppen rättspsykiatrisk tvångsvård relaterar till patientens behov. Målet bör vara att de särskilda villkoren på sikt ska öka patienternas möjligheter att ta emot vård frivilligt, säger utredaren Nina Frohm i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev