Psykiatri
Vetenskapligt stöd för KBT vid depression
Publicerad: 12 juni 2018, 16:10
Foto: Thinkstock
Socialstyrelsens rekommendation för behandling av depression och ångestsyndrom med tonvikt på KBT har mötts av hård kritik. Nu får riktlinjerna stöd av SBU.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har granskat det vetenskapliga stödet för tre terapiformer; kognitiv beteendeterapi, KBT, psykodynamisk terapi och interpersonell terapi.
Resultatet visar att KBT har effekt på depressionssymtom och tillfrisknande (remission) jämfört med kontrollbehandlingar som till exempel placebotabletter, sedvanlig behandling eller väntelista, skriver SBU.
Tidsbegränsad psykodynamisk terapi, PDT, bygger på grundtanken att medvetenhet om sina känslor och reaktioner – och var de kommer ifrån – i förlängningen kan förändra vår självbild och självkänsla. Men PDT har varken säkerställda effekter på depression eller på remission, jämfört med kontrollbehandlingar, enligt SBU:s genomgång av det vetenskapliga underlaget.
Interpersonell terapi, IPT, som utmärker sig genom att främst fokusera på relationsproblem, har inte heller någon säkerställd effekt på depressionssymtom jämfört med kontrollbehandling. För remission är effekten jämställd med att stå på väntelista.
Som underlag har SBU sammanfattat och kommenterat det vetenskapliga underlaget till de engelska riktlinjerna för behandling av depression, som utarbetats av National Institute for Health and Care Excellence.
Kognitiv beteendeterapi
Grundtanken i KBT är att förstå funktionen av varje beteende i sitt sammanhang och förändra sitt förhållningssätt till dysfunktionella tankar och minnen, med syfte att förbättra sin funktion och livskvalitet.
Relaterat material
Riktlinjer anmäls till förvaltningsrätten
”Socialstyrelsen gallrar bort psykodynamisk terapi”
KATARINA EKSPONG