Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

VGR kan införa remisskrav för neuropsykiatrisk utredning

Publicerad: 7 december 2020, 13:47

Som det ser ut i dag kan specialistbedömning av symtomen saknas innan den neuropsykiatriska utredningen startas. Det är en av anledningarna till att Västra Götalandsregionen nu vill införa remisskrav.

Foto: Getty Images

Men start sommaren 2021 kan det blir krav på remiss från specialist för att få göra en neuropsykiatrisk utredning i Västra Götlandsregionen.


Ämnen i artikeln:

I korthet

Anledningarna bakom förslaget är flera. Som det ser ut i dag kan specialistbedömning av symtomen saknas innan den neuropsykiatriska utredningen startas. Därför finns det inte heller alltid någon tydlig mottagare av utredningsresultatet inom sjukvården, som ansvarar för fortsatta insatser för patienten. 

Förslaget kommer från psykiatriberedningen och näst i tur att fatta beslut är hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Efter det krävs beslut både i regionstyrelsen och regionfullmäktige. 

Enligt ett pressmeddelande bedöms remisskravet bli positivt för patienterna, som då ingår i en vårdprocess, med likvärdiga kvalitetskrav. En annan positiv bieffekt är att en bedömning av specialistläkare minskar risken för att sjukdomar, som borde behandlas innan en eventuell utredning, missas. 

För regionen bör förslaget få ekonomiskt gynnsamma effekter eftersom det bör leda till att färre utredningar görs i onödan. 

Det ska tilläggas att efterfrågan på neuropsykiatriska utredningar ökar, och trots produktionsökning är väntetiden, enligt ett tjänsteutlåtande till ett tidigare sammanträde i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, inte tillfredsställande

Av pressmeddelandet framgår också att det finns en risk för att väntetiderna till en början ökar. Detta kan motverkas genom att avtal med privata vårdgivare används. 

 

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

I korthet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev