måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Vissa injektioner verkar klå tabletter vid schizofreni

Publicerad: 9 juni 2017, 05:20

Foto: Thinkstock

Att ge samma antipsykotiska läkemedel i långtidsverkande injektionsform framför tablettform verkar minska risken för att återinsjukna i schizofreni, enligt nya fynd på svenska patienter.

Ämnen i artikeln:

Schizofreni

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Resultaten kan bidra till att långtidsverkande injektioner prioriteras i högre utsträckning och sätts in tidigare än vad som sker i dag. Fynden pekar på att beredningsformen kan ha en avgörande effekt, säger Simon Cervenka som är överläkare vid Psykiatri Nordväst i Stockholm.

I dagsläget ges ofta sådana injektioner när tablettbehandlingar inte fungerar för patientgruppen, menar han.

– Men det ser ut som att bilden börjar förändras i Sverige. I den aktuella versionen av Kloka listan har man kommenterat att långtidsverkande injektioner med antipsykotiska läkemedel är att föredra vid längre behandlingar av schizofreni, säger Simon Cervenka.

Fynden bygger på registerdata från närmare 30 000 patienter som alltså hade fått antipsykotiska läkemedel i två olika beredningsformer. Under vissa perioder medicinerades de inte alls och fungerade därmed som sina egna kontroller. Uppföljningen varade i sju år i snitt.

Enligt resultaten var risken för att återinsjukna 20 till 30 procent lägre bland patienter som stod på långtidsverkande läkemedel som injicerats, jämfört med motsvarande preparat i tablettform. Ett undantag var en tablettbehandling innehållande klozapin (Leponex) som var jämförbar med långtidsverkande läkemedel.

Forskarna fann även att risken för utebliven behandlingseffekt nästan halverades när långtidsverkande injektioner eller Leponex jämfördes med dagens vanligaste tablettbehandling som innehåller olanzapin.

Det finns flera möjliga förklaringar till resultaten, menar Simon Cervenka. Till exempel att administrering via injektioner säkerställer att patienten får i sig tillräckligt mycket av läkemedlet.

– Men också sjukvårdens omhändertagande kan ha bidragit till effekten. Personer på långtidsverkande läkemedel måste regelbundet uppsöka vården för att få injektioner. Även patienter som får Leponex ska ha tätare uppföljningar för att särskilda biverkningar ska undvikas, säger han.

En svaghet med studien är att resultaten endast kan generaliseras till patienter i höginkomstländer, skriver forskarna som bland annat är verksamma vid Karolinska institutet. Fynden är publicerade i tidskriften Jama Psychiatry och studien pågick mellan 2006 och 2013.

Läs mer i abstract:

Jari Tiihonen med flera. Real-World Effectiveness of Antipsychotic Treatments in a Nationwide Cohort of 29 823 Patients With Schizophrenia. Jama Psychiatry, publicerad online den 7 juni 2017. DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2017.1322

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev