Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Wikström krävs på svar om sexövergrepp i psykvården

Publicerad: 18 februari 2016, 13:36

Bengt Eliasson

Tvångsvårdade kvinnor har utsatts för sexövergrepp av manliga medpatienter, enligt Sveriges Radios Kaliber. Nu kräver liberalen Bengt Eliasson att sjukvårdsministern agerar.


Radioprogrammet Kaliber har i en rad program granskat den psykiatriska vården av barn och unga. I måndagens program, den 15 februari, avslöjas hur unga tjejer utsatts för både tafsningar och misstänkta våldtäkter av manliga patienter. Personal vittnar om hur övervakningen av tvångsintagna kvinnor har brustit och möjliggjort för andra patienter att begå övergrepp – övergrepp som enligt personal tystats ner och där polisanmälningar dröjt. I tidigare program rapporteras om regelvidriga bältesläggningar och övermedicinering av unga där läkare brutit mot rekommendationerna.

Rapporteringen har fått Liberalernas riksdagsledamot Bengt Eliasson att reagera. I en interpellation till sjukvårdsministern Gabriel Wikström, (S), frågar han vad ministern tänker göra för att åtgärda de ”akuta strukturella” problem som finns inom den psykiatriska vården.

– Kalibers granskning gäller inte ett fall i ett landsting, utan det är ett antal som är spridda över landet, säger han.

Stress, personal utan tillräcklig kompetens och bristande ledning är några av de förklaringar som förs fram i Kalibers program. Kliniker uppges ha bemannats av vikarier med dålig koll både på varandra och patienterna. I vissa fall har det förekommit trakasserier personalen emellan, i andra har skötare struntat i läkarordinationer.

Bengt Eliasson hänvisar till den nu avslutade så kallade priosatsningen: planen för riktade insatser inom området psykisk ohälsa mellan 2012 och 2016. Där utsåg man de svårast sjuka till en prioriterad målgrupp.

– Men jag kan inte hitta att det finns med i det nuvarande uppdraget. Och därför vill jag höra om regeringen kan göra ett tilläggsdirektiv till samordnaren, att fortsätta arbetet med de svårast sjuka.

– Jag kan också mycket väl tänka mig ett akut uppdrag till Socialstyrelsen, att man i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting går igenom hur man kommer åt den här problematiken och gör så att det aldrig händer igen.

Gabriel Wikströms pressekreterare uppger att man inte kommenterar frågorna innan interpellationsdebatten. Senast den 7 mars ska interpellationen besvaras.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev