Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Zopiklon bakom flest läkemedelsrelaterade dödsfall

Publicerad: 27 mars 2019, 13:25

Zopiklon var den enskilt vanligaste substansen när det handlar om läkemedelsrelaterade dödsfall. Det skriver Socialstyrelsen i en rapport.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

De senaste åren har i snitt 900 personer dött av läkemedels- och narkotikaförgiftningar. Socialstyrelsen har granskat vilka substanser som ligger bakom dödsfallen under åren 2012–2017 och enligt den statistik som nu publicerats är sömnmedlet zopiklon den enskilt vanligaste substansen, framförallt när det handlar om dödsfall som klassas som suicid, liksom propiomazin och tramadol.

Det finns dessutom en inte obetydlig förekomst av paracetamol bland dessa dödsfall.

– Bland överdoser är olika sorters opioider vanligast förekommande. Under hela perioden 2012–2017 var buprenorfin vanligast följt av heroin och metadon. Utöver dessa bidrog även bland annat ett antal fentanylanaloger till många dödsfall, säger Jesper Hörnblad, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen har delat in dödsfallen i tre grupper. Olycksfall (överdos), suicid eller oklar orsak. I cirka hälften av dödsfallen 2012–2017 har fler än en substans bidragit till dödsfallet, och i närmare 30 procent av fallen nämns tre eller fler substanser. Buprenorfin i kombination med alprazolam är den vanligast förekommande kombinationen.

Rapporten visar också att läkemedels- och narkotikaförgiftningar är vanligare bland män än bland kvinnor och att kvinnorna i högre utsträckning begått självmord.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev