onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rehabilitering

Nationella taxan höjs vid årsskiftet

Publicerad: 22 december 2022, 13:04

Nationella taxan för ersättning för fysioterapi höjs enligt ett nytt treårigt avtal. Genrebild.

Foto: Getty Images

Vid årsskiftet införs en ny nationell taxa för ersättning för fysioterapi – trots att det formella beslutet ännu inte är fattat av regeringen.

Ämnen i artikeln:

FysioterapeuternaLäkarförbundet

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Regeringen förväntas klubba igenom beslutet i början av nästa år, men den nya taxan gäller retroaktivt från den 1 januari 2023. Det skriver Fysioterapeuterna på sin webbplats.

Läs mer: Nationella taxan ska utredas igen 

Bakgrunden är en hemställan till regeringen från Fysioterapeuterna, Sveriges läkarförbund samt Sveriges Kommuner och Regioner med krav på ändringar dels i förordningen om läkarvårdsersättning, dels i förordningen om ersättning för fysioterapi. 

Förändringarna innebär i korthet två saker enligt Fysioterapeuterna: 1) Digitala vårdtjänster permanentas, men är frivilligt för regionerna och priset fastställs regionalt. 2) Taxan höjs över tre år. Ersättningen räknas upp med 3 procent nästa år, med 2,9 procent året därpå och med 2,5 procent år 2025.

Just nu pågår en utredning för att modernisera den nationella taxan. Nuvarande modell har funnits sedan 1994. Utredningen ska vara klar den 15 maj nästa år.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev