Senaste nyheterna och forskningen inom rörelseorganens sjukdomar samlat på ett ställe.
Kommunal Hälsa
Omställningen till nära vård riskerar att aldrig bli något annat än fina ord på ett papper. Det menar Sveriges Arbetsterapeuter som kastar in en brandfackla med krav på att kommuner ska ta sitt hälso- och sjukvårdsuppdrag på större allvar.
Rörelseorganen
Kunskap om hur exempelvis långvarig sensmärta fungerar är viktigt för allmänläkare och Svenska smärtläkarföreningen lyfter via två nätverk nya smärtrön i läkarutbildningen.
Ny forskning på området kan dessutom leda till insikter om sårläkning hos patienter med typ 2-diabetes.
Läkemedel
Trots att regionerna varit duktiga på att ställa över patienter till billigare biosimilarer är nuvarande årskostnad för TNF-hämmare runt 300 miljoner kronor högre än innan de hemliga prisavtalen slopades för drygt ett år sedan. En orsak är uteblivna prissänkningar på billigare biosimilarer.
Rörelseorganen
Ett speciellt slag av tarmbakterier ser ut att kunna driva den den tidiga sjukdomsutvecklingen vid ledgångsreumatism, eller reumatoid artrit, enligt en studie på patienter och möss i tidskriften Science Translational Medicine.
Forskning
Forskare i Göteborg berättade inte att en patient drabbats av svåra komplikationer i en uppmärksammad fallstudie om avancerade armproteser. Nu anmäls en av forskarna för misstänkt oredlighet av Chalmers tekniska högskola.
Rörelseorganen
I dag kan många med reumatoid artrit yrkesarbeta, men risken är att man tar ut sig och behöver sjukskrivning. Vid Linköpings universitet tar forskarna fram ett verktyg för att kartlägga om arbetssituationen är hållbar.
Rörelseorganen
Patienter med höftledsartros som fick en kortisoninjektion i leden rapporterade större smärtminskning än patienter som fick standardbehandling utan injektion, enligt en brittisk studie i BMJ. Men effekten avtog snabbt och två svenska ortopeder är tveksamma till nyttan.